transparent gif
Driftinformation

IT-enhetens driftinformation

Välkommen till IT-enhetens driftsinformation
På denna sida kan du alltid få tillgång till aktuell information om driftsläget på Göteborgs universitets gemensamma IT-tjänster. Till dessa räknas bland annat telefoni, internetaccess, student- och medarbetarportal och e-post.

Ärenden

Försök till nätfiske genom falska e-postmeddelanden

En del av Göteborgs Universitets anställda och studenter har dom senaste dagarna mottagit e-post som innehåller försök till phishing eller nätfiske på svenska.
Nätfiske är en olaglig metod för att komma över någons användar-ID, lösenord, kontokortsnummer och liknande. Den e-post som kommit till användarna uppger sig komma från universitetets IT-support.
Mottagaren uppmanas att skicka sitt användarnamn och lösenord till en adress som påminner om en GU-adress för att verifiera sitt GU-konto. Om så inte sker kommer användarens e-postadress att tas bort. Så här jobbar vi naturligtvis inte på Göteborgs universitet.
Som användare ska du ALDRIG lämna ut ditt lösenord! Om du behöver kontakta IT-support är den korrekta adressen support@gu.se eller ring 786 2020.
Om du redan har svarat på phisingförsöket och lämnat ut dina användaruppgifter, e-posta support@gu.se eller ring 786 2020.
Studenter kontaktar servicecenter@gu.se för hjälp
Bra att tänka på för övrigt är att många av försöken till nätfiske är välgjorda och det är svårt att avgöra om meddelandet är äkta. En bra tumregel är att inte klicka på bifogade länkar om du känner dig osäker på avsändaren. Den bifogade adressen leder oftast till en webb-sida där din dator kan infekteras av virus eller liknande.
Ett tips kan vara att söka på Google efter \"phishing iq test\" så hittar ni ett bra test att lära mer om phishing högst upp i listan.

Tillbaka  Göteborgs universitet Tel 031-786 0000 (vx)
© Göteborgs universitet 2011